Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag den 6 juni 2019 på Landshövdingens residens i Göteborg.

Vajande blågula fanor fyllde residensträdgården när landshövding Anders Danielsson delade ut fanor och flaggor till tio föreningar i länet på svenska flaggans dag. Sedan 1916 har vi i Sverige firat den dagen den 6 juni. Från 1983 är det även Sveriges nationaldag.

– Idag firar vi oss själva med symbolen svenska flaggan. Åtta av länets 49 kommuner är här representerade på vårt eget ”Skansen”, sa Anders Danielsson i sitt hälsningstal.

Som ett led i att sprida användandet av den svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut ett antal till föreningar och organisationer i landet. Huvudmän för stiftelsen är de 21 landshövdingarna. De föreningar som i år ansökt och fick ta emot flaggor och fanor i Västra Götaland var Frivilliga Motorcykelkårernas Riksförbund, Borås Lottakår, Tibro Konstförening, Föreningen Stallebrottet Kulturproduktion, Älekulla Rödakorskrets, Ryda Hembygdsförening, Göteborgs Gymnastiksällskap, Vedums Scoutkår, Fredsbaskrarna Skaraborg och Falköpings AIK.
Foto: Misak Nalbandian

År 2019 är det Stallebrottets 5:e år som vi kunnat erbjuda kultur. Vi firar alltså 5-årsjubileum. Mycket har hänt när det gäller att uppfylla föreningens ändamål att främja och stärka gemenskapen mellan människor och motverka exkludering. Allt är ett resultat av många ideella krafter. För att värna om denna kvalitet och detta tillstånd så att den positiva utvecklingen kan fortsätta så behöver de människor som arbetat för detta på olika sätt få uppmärksamhet och positiv feedback. Att på detta sätt kunna få en flagga skulle för oss ha ett högt symbolvärde.

När jag läser er text om den svenska flaggan i relation till oss som bor i Sverige, så är den texten direkt överförbar till vår lilla ö i miniformat.

”Den svenska flaggan är en samlande symbol för alla oss som bor i Sverige. En symbol för det kanske finaste vi har tillsammans – för fred och frihet, för vår demokrati, allas rätt till yttrandefrihet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Men bortom de fina orden kan vi med flaggan också visa högst vardaglig stolthet och glädje, eller sorg.

Alla vi som byggt och fortsätter att bygga vårt land med våra tankar och idéer.”

Ann-Britt Wahlström