Kontaktpersoner:

Thomas Green, ordförande 0708-428655 thomas@btg-arb.com

Presskontakt: Christina Fjellman 0733-505926 cmfjellman@gmail.com

Lars-Erik Larsson v ordförande 0705-673646 ularserik@gmail.com

Mirja Burlin teater-ansvarig 0706-729986 burlinmirja@gmail.com

Sture Gustafsson musik-ansvarig 0708-236906  nilssture.gustafsson@gmail.com

 

Recension Bohuslän Stories Göteborgsposten: Lis Hellström Sveningson  10 juli 2022

”Det var en tidig afton i norra Bohuslän, kunde Evert Taube passande ha skaldat, men han får andra ord med i laget. Stallebrottet på Bohus-Malmön är en anslående upplevelse och med sommarsolen på bästa humör skimrar berget. Ståtligare scenografi får man leta efter, men teater kräver något att iscensätta också.

Till årets sommarteater har Mirja Burlin och Maria Hörnelius skrivit fram figurer och folk ur den lokala historien. Till och med gråstenen kommer till tals och katten kan tidtabellen till färjan i den blandning av myter, personer och händelser som författarna har format till ”Bohuslän Stories”, som har blivit en underhållande hembygdsmusikal. Fabian  står för musiken, med undantag av ett par välkända inlån, och i föreställningen medverkar han som en diskret enmansorkester.

Den stora ensemblen blandar generöst professionella musikalartister, skådespelare, lokala amatörer och barn i en mängd mustiga roller. En flaggprocession av traktens kvinnor med hissade segel i koreograferade turer gör havet tydligt närvarande. Mirja Burlins regi framhäver miljön.

Tråden att tvinna scenerna kring lånar hon och Hörnelius från Shakespeares ”Stormen”. En ung, okänd ädling (Jesper Blomberg) spolas upp på ön, där trollet Lum Lum (Henrik Gustafsson) styr och håller den ljuva Tuvstarr (Anna Lundström) – från Helge Kjellin och John Bauer – fången. Ett gäng trassliga naturfigurer, pyttarna, är kanske kusiner till Astrid Lindgrens rumpnissar. De flöt enligt legenden en gång i land på ett isflak. Nu värnar de om nykomlingen och Tuvstarr. Kärlek uppstår mellan de unga tu och hur de ska förenas blir föreställningens saga och drivkraft.

Ädlingen är vilse i tiden och världen, vilket motiverar välfunna anakronistiska infall. Aktuella poänger droppar tätt. Med sång, dans och scener som spänner från gripande skildringar av havets rov och tidens grymma framfart till braskande buskis, berättas om den plats och det folk han kommit till.

Regissören Burlin har god styrfart på det hela och med fina sånginsatser, särskilt av Jesper Blomberg och Caroline Gustafsson, lyfter ”Bohuslän Stories” över det vanliga bygdespelets nivå. Taubes ”Briggen Bluebird” är i ensemblens gemensamma tolkning riktigt gripande och Caroline Gustafssons fredsappell som Jeanna Otterdahl blir en brännande påminnelse om krigets fasor.”

Fotograf: Ola Kjelbye

Fotograf: Ola Kjelbye

Fotograf: Ola Kjelbye

Fotograf: Ola Kjelbye

Pressrelease 31 maj 2022

BOHUSLÄN STORIES på Stallebrottet, Bohus-Malmön. Teater och musik på vår storslagna naturscen mitt i graniten. Nyskriven pjäs och nyskriven musik. Urpremiär 9 juli -22

”Genom myterna förstår vi verkligheten” Det är för lite sagor här i världen säger Mirja Burlin och Maria Hörnelius som tillsammans skrivit årets sommarteater på Bohus-Malmön. Det blir en tidsresa med nedslag över historien påhittat och ibland dokumentärt, säger Mirja Burlin som också är föreställningens regissör. Totalt ges 12 föreställningar i sommar och bland de medverkande syns namnkunniga musikalartister och skådespelare sida vid sida med bygdens amatörer. Musiken komponerad av Fabian Kallerdahl prisbelönt jazzpianist med många framgångar bakom sig som kompositör. Camilo Ge Bresky gör koreografi. Detta är sjätte året som Burlin/Hörnelius ger en föreställning på Bohus-Malmön. Bohuslän Stories handlar om och tar sin början i myterna och sagorna i Bohuslän men också om det levda och pågående livet om främst människorna på Bohus-Malmön. I sagornas värld mumlar bergen och träden susar sina hemligheter. Där varslar marelden om överdåd och välgång och bottnens klockor varnar för ofärd.

-Jag är så stolt att äntligen kunna bjuda in sommarens publik till urpremiären av Bohuslän Stories. Föreställningen är ett verk helt i Stallebrottets anda, säger Thomas Green, Stallebrottets ordförande.

För mer information  Regissör: Mirja Burlin mobilnr: 0706 – 72 99 86, burlinmirja@gmail.com

Bifogat foto – Ola Kjelbye

Marknadsgruppen/presskontakt: Christina Fjellman mobilnr:  0733-50 592 6 cmfjellman@gmail.com

Här kan du läsa mer om föreställningen och alla skådespelare: https://stallebrottet.se/project/bohuslanstories/

Fotograf: Ola Kjelbye


Sotenäs Kommun den 18 maj 2022:

Det ser ut att bli en riktigt bra evenemangssommar och nu har Sotenäs kommun delat ut sina evenemangs- och projektstöd för 2022. Sammanlagt 670 000 kronor fördelades på fyra kulturevenemang:

💡️ Island of Light, ljuskonstfestival på Smögen – 150 000 kronor

🗿 Udden skulptur, skulpturutställning i Hunnebostrand – 290 000 kronor

🎭 Stallebrottet, uruppförande av Bohuslän Stories på Malmön – 150 000 kronor

🥁 Clandestino Festival, musikfestival runt Bottnafjorden – 80 000 kronor


Pressrelease den 1 juni  2021:

Leader Bohuskust och Gränsbygd har informerat om att Stallebrottet är ett av deras nya utvecklingsprojekt.

Pressinformation 2021-06-01

”-Vi är glada att kunna presentera ytterligare spännande utvecklingsprojekt till Leader Bohuskust och gränsbygd, säger nya ordföranden för Leader Bohuskust och gränsbygd, Åsa Torstensson.

De nya projekten är:  Stallebrottet utveckling, Malmön

Stallbrottet kulturproduktion kommer med projektet att ansluta Stallebrottet till vatten och avlopp samt byggnation av utrymmen för hygien och sanitet för besökande publik och personal. Därmed kan Stallebrottet ta emot en publik upp till 2 000 personer samt bredda möjligheterna mot åretruntverksamhet.”

……….

Vi i Stallebrottet är så tacksamma för vilka möjligheter detta ger oss.

Följ oss här för info om om teater- och musik-sommaren 2022.


Pressrelease 5 okt 2020:

Bidrag från Författarfonden till Stallebrottet!!

FB-inlägg av Sotenäs kommun:

Dramatikerrådet inom Författarfonden i Stockholm har gett dramatikerna Mirja Burlin och Maria Hörnelius, stöd för att för att skriva föreställningen Bohuslän Stories för Stallebrottet, Bohusläns utomhusscen på Malmön.

Föreställningen regisseras av Mirja Burlin.

Stödet finns för att stimulera nyskriven svensk dramatik och de fick det i tuff konkurrens med alla fria grupper och institutionsteatrar i Sverige.

”Det här kommer att ge gehör för Stallebrottet nationellt och höja värdet på verksamheten ytterligare, då det är ett konstnärligt erkännande för Stallebrottet och ett förtroende framåt för den teater som bedrivs i Stallebrottet på Malmön” säger Sotenäs kommuns kultursekreterare Carl Forsberg.

Stödet är på hela 150 000 kronor.

”Det är oerhört glädjande att vår största utomhusscen får stöd från Författarfonden, inte minst eftersom verket tar avstamp i våra lokala historier. Stödet är dessutom ett kvalitetsmärke och lär ge teatern än mer uppmärksamhet och locka till en större publik. Stort grattis!” säger Carl Forsberg.

 

 

 

 

Pressbilder

Kontakt info@stallebrottet.se